08 iun. Inteligență emoțională. Păstrează-ţi echilibrul IQ şi EQ
Dr. Camelia Căpuşan, Manager FLP
Ce este inteligența emoțională?
Într-o singură frază, inteligența emoțională este abilitatea de a identifica, înțelege și gestiona stări și sentimente – atât pe ale noastre cât și pe ale altora.
Însa, această singură frază nu ne prea ajută să întelegem utilitatea inteligenței emoționale!
Inteligenţa tradiţională sau un IQ ridicat nu a fost niciodată suficientă pentru a reuşi în viaţă.
Copiii care au obţinut note maxime la examenele şcolare nu sunt întotdeauna cei care au cele mai de succes cariere profesionale. Exisţă o mulţime de oameni care nu au urmat cursurile unei facultăţi sau nu au terminat douăsprezece clase de liceu, dar au reuşit să se descurce excelent.
Mulţi antreprenori şi lideri din domeniul afacerilor nu sunt mai deştepti decât noi, însă reuşesc deorece îşi stabilesc un ţel şi-l urmăresc fără încetare. Ei sunt conştienti de propriile emoţii şi le pot controla.
Motivaţia şi abilităţile interpersonale reprezintă componente importante ale inteligenţei emoţionale.
Gandeste-te la locul de munca si oamenii cu care intri in contact.
Care este cel mai bun manager?
Cel mai istet si inteligent sau cel care este mai charismatic, entuziast si de incredere?
IQ reprezintă coeficientul care mãsoarã inteligenţa umanã înnãscutã şi NU prea poate fi ameliorat pe parcursul vieţii. NU sunt explicaţii ştiinţifice pentru situaţiile în care persoane cu un IQ mediu sau relativ scãzut au cunoscut un mare succes.
Inteligenţa emoţionalã (EQ) presupune în primul rând conştientizare de sine, autodisciplinã şi empatie.
Ea realizează felul în care ne controlãm impulsurile şi sentimentele. Inteligenţa emoţionalã poate fi îmbunãtãţitã şi cultivatã, inclusiv la vârsta adultã.
65% dintre bărbaţi sunt gândire şi 65% dintre femei sunt afect
Dacă ne gândim că doi din trei bărbaţi se nasc cu partea stângă mai capabilă decât cea dreaptă şi că, prin educaţie, bărbaţii sunt învăţaţi să fie puternici, să nu îşi exteriorizeze sentimentele şi să aibă logica drept lege, avem o lume în care bărbaţii nu îşi mai înţeleg emoţiile, nu pot înţelege emoţiile celorlalţi şi le determină pe femei să spună: “nu îi înţelegem pe bărbaţi”.
Dacă ne gândim că două din trei femei se nasc cu partea dreaptă mai dezvoltată şi că, prin educaţie, sunt învăţate să îşi exteriorizeze emoţiile, să fie cât mai comunicative şi să “îşi asculte inima” avem o lume în care bărbaţii le consideră pe femei limitate intelectual şi imposibil de înţeles.
Pentru ca un om să funcţioneze complet e nevoie de ambele emisfere deoarece o persoană doar logică, rațională, va avea dificultăţi cu înţelegerea emoţiilor. În acelaşi timp, raţiunea şi logica sunt indispensabile în evoluţia noastră, însă emoţia domină logica, de cele mai multe ori.
Inteligența emoțională (EQ) însumează circa 67% din abilitățile și competențele necesare pentru ca un lider să livreze performanță superioară. Aceste abilități și competențe contează de două ori mai mult decât expertiza tehnică (pe subiectul meseriei) și IQ.
Cele cinci domenii ale inteligenţei emoţionale:
Cunoaşterea propriilor emoţii (să fii conştient de tine, să poţi recunoaşte o emoţie în timp ce o traieşti)
Gestionarea propriilor emoţii (să poţi să îţi gestionezi emoţiile într-un mod constructiv)
Motivarea propriei persoane (gestionarea propriilor emoţii pentru a atinge un obiectiv)
Recunoaşterea emoţiilor celor din jur (empatie şi conştienţă socială)
Gestionarea relaţiilor (abilităţi sociale şi capacacitatea de a gestiona emoţiile celor din jur)
Neuroanatomia emoţiilor. Imaginează-ţi hipotalamusul ca o mică inimă care pompează în întreg organismul uman nu sânge, ci emoţii. Imaginează-ţi o minifabrică plasată în creierul uman, care are toate materialele necesare la dispoziţie pentru a construi orice tip de emoţie şi de a trimite această emoţie în fiecare celulă din organism.
O emoţie construită în hipotalamus poartă numele de neurosecreţie peptidică. Aceasta poate fi de eliberare şi de inhibare.
În momentul în care un eveniment exterior generează un motiv pentru ca noi să simţim o anumită emoţie, în hipotalamus, aproape instantaneu, se asamblează neuropeptidele care se potrivesc cu emoţia respectivă. Apoi, ca o avalanşă, aceste neuropeptide circulă prin sânge către fiecare celulă a corpului nostru.
Când celulele sunt bombardate cu neuropeptide, ele devin mult mai insensibile la vitamine şi proteine şi ajung să aibă foarte mulţi receptori care pot capta doar acea substanţă chimică cu care au fost obişnuite.
În cazul dependenţelor, când generăm acelaşi răspuns de la creier către celule, celulele se vor obişnui cu acelaşi tip de neuropeptide, care vin cel mai des.
La naştere, orice fiinţă umană ce posedă un IQ normal (de cel puţin 90) deţine şi o capacitate creatoare, măcar minimă, pentru un oarecare domeniu“ (Psihologia vârstelor, Anca Munteanu).
Dr. Camelia Căpuşan, Manager FLP