Welcome

We are creative.

Follow us

Îmbunătăţirea inteligenţei emoţionale

Îmbunătăţirea inteligenţei emoţionale

Dr. Camelia Căpuşan, Manager FLP

Pasul 1: Evaluarea

Pentru îmbunătăţirea inteligenţei emoţionale trebuie, în primul rând, să ştii care este nivelul tău actual. Asta poţi afla răspunzând sincer la cele 25 de întrebări din Scala Friedmann.

Pasul 2: Autoeducarea

În lipsa unui antrenor sau a unui mentor trebuie să ne autoeducăm. Autoeducarea, cu privire la emoţii presupune:

-Autoevaluarea continuă a propriului comportament şi conştientizarea responsabilităţii pentru rezultatele pe care le avem. Intreabă-te: „Cum am ajuns în situaţia aceasta?”

-Să devenim cât mai conştienţi de ceea ce facem, spunem, de felul în care acţionăm şi reacţionăm. Tot timpul să ne asumăm responsabilitatea.

-Cât mai des posibil trebuie să identificăm în ce situaţii aplicăm tipare de comportament, repetăm greşelile fără să învăţăm din ele, cum reacţionam la anumite situaţii şi cum putem îmbunătăţii felul în care ne comportăm, astfel încât, rezultatele să se schimbe în bine.

Pasul 3: Schimbarea comportamentului

Durează doar o clipă să decidem dacă dorim să controlăm o emoţie sau o lăsăm să ne controleze ea pe noi.

Gândiţi-vă la persoane pe care le consideraţi inteligente emoţional, adică mature. Cum ar acţiona şi cum ar rezolva această persoană matură situaţia în care te afli? Ce reacţii ar declanşa celor din jur comportamentul acestei persoanei mature?

Ţine minte! Cu fiecare cuvânt şi acţiune putem întări sau slăbi relaţiile cu cei din jur. Acţiunile şi cuvintele tale întăresc legături sau le slăbesc?

Modalități prin care îți poţi dezvolta inteligența emoțională

Fii atent!

Primul pas în creșterea inteligenței emoționale este înțelegerea emoțiilor prin conștientizarea lor. Ni se spune adesea să ne ascundem sentimentele, însă, pentru a ne dezvolta inteligența emoțională, acestea trebuie definite. Începe prin a observa ceea ce simți într-o zi. Oprește-te și dă-ți voie să simți ceea ce doreşti.

Adaptează-ți emoțiile!

Când devii mai conștient de emoțiile tale, începe să cauți tiparele și factorii care le declanșează. Amintește-ți de o situație în care emoțiile te-au copleșit și gândește-te ce ai fi făcut diferit, dacă ai fi rămas calm. Odată ce începi să te cunoști mai bine la nivel emoțional, încearcă să nu mai ai reacții exagerate.

Iartă

Iertarea este deseori interpretată greșit. Realitatea este că iertarea te ajută să preiei controlul emoțional asupra sentimentelor tale și să eliberezi controlul pe care altcineva îl are asupra ta.

Iertarea este un dar pe care ți-l faci singur. Iertarea este recunoașterea faptului că acțiunea s-a produs și te-a făcut să te simți într-un anume fel. Nu mai există nimic care să poată fi schimbat referitor la acţiunea care s-a produs deja. Poți alege să trăiești în trecut sau să înveți din el, însă varianta sănătoasă este să treci peste, să mergi mai departe.

Empatizează

Înțelegerea sentimentelor tale reprezintă doar jumătate din ecuație. Cealaltă jumătate este reprezentată de înțelegerea sentimentelor celorlalți. Empatia te contectează cu o altă persoană prin sentimente comune.

Prin natura noastră suntem ființe egoiste. Iar acest lucru funcționează perfect până când trebuie să interacționezi cu o altă persoană egoistă. Prin sentimentele comune reușim să descoperim sinele nostru autentic. Abilitatea noastră de a empatiza cu oamenii ne dă curajul de a trăi în afara bulei noastre.

De ce e importantă iertarea în procesul de vindecare emotională?
Emoțiile afectează sistemul nostru imunitar în bine și în rău. Fericirea vindecă asemeni unui medicament, iar amărăciunea ucide ca o boală. Amărăciunea este ca un acid, care își dizolvă recipientul.

Renunțarea la amărăciune poate ameliora dramatic cauzele de bază ale multor boli fizice. În unele situaţii s-a demonstrat că este o metodă de vindecare mai bună decât cea chirurgicală sau medicamentoasă.

 

„Iertarea este un proces, nu o tranzacţie”. Întocmai cum avem obiceiul de a reveni mereu asupra ofenselor din trecut, trebuie să ne formăm noul obicei de a reveni mereu asupra deciziei de a ierta.  Dacă dorim să începem procesul eliberării şi renunţării la amărăciune, putem să trecem prin mai multe declarații succesive de iertare.

Inteligența emoțională este, de fapt, înțelepciunea! Dobândirea înțelepciunii e doar apanajul vârstei înaintate?